Лечение на пародонтит


Пародонтология: Профилактика и лечение възпалението на венците

В никакъв случай кариесът, а възпалението на венците е най-честата причина за загубата на зъби. Без провеждане на лечение бактериите, съдържащи се в плаката, и предизвиканите от тях имунни реакции на организма атакуват опорните кости и поддържащите структури на зъба. Зъбите губят своята опора и падат.

Кратко описание на пародонтита и гингивита

Гингивитът представлява възпаление на меките тъкани на венеца, които директно обграждат зъба, предизвикано от бактериална плака. Венецът се зачервява и подува, което е ответна реакция на имунната система срещу действието на проблемните бактерии. При докосване се наблюдава леко кървене. Ако не се лекува, гингивитът може да прерастне в пародонтит.

В труднодостъпните части на венеца бактериите се размножават безпрепятствено и разрушават дълбоко ситуирани структури чак до челюстната кост. При отслабена имунна система те мога да проникнат дори в кръвта. Резорбцията на челюстната кост отслабва функциите на опорния апарат и се стига до загуба на зъбите.

Какво да направим, ако заболяването вече е факт

Една трета от хората над 60 години развиват ясно изразен пародонтит и са застрашени от пълна загуба на зъбите. Това не трябва да се превръща в неизбежна съдба. Всеки един в днешно време може да запази собствените си зъби до пределна възраст.

1-ва фаза на пародонталното лечение

След поставяне на диагнозата Вашият лекуващ лекар в Дентапрайм първо предприема професионално почистване на зъбите. В рамките на тази процедура с ултразвук и други техники се отстраняват всички меки и твърди налепи по зъбите. На пациента се дава информация и за това как да борави правилно с четка за зъби, конец или съотв. интердентална четка за зъби, за да постигне оптимални резултати при поддържане на устната си хигиена.

След това лекарят почиства и дезинфекцира венечните джобове, в които са се загнездили бактериите. При тази процедура се извършва т.нар. кюретаж, при който с помощта на специални инструменти се почистват джобовете. Тази манипулация дава възможностза последваща регенерация на костите.

2-ра фаза на пародонталното лечение

При тежка форма на пародонтоза, т.е. всеобхватна резорбция на костта и неестетичнооголване на зъбните шийки, пациентът се обръща към Дентапрайм за провеждане на втората фаза на лечението. Лекуващият лекар запълва засегнатите участъци с костнозаместителен материал и покрива костния джоб със саморазграждаща се мембрана. Оголените шийки се покриват чрез провеждане на козметично-оперативна реконструкция на венеца. Целта е функционално и естетично възстановяване на поддържащите структури на зъба и на венеца.

Съвети

Много пациенти с пародонтит и гингивит твърдят, че мият зъбите си два пъти дневно. Очевидно при голяма част от тях това се оказва недостатъчно. Застраховайте се и дръжте бактериите далеч от устната кухина.

Мийте зъбите си най-малко два пъти дневно, особено вечер преди лягане. По време на сън слюнчените жлези отделят съвсем малко количество слюнка, като по този начин тя не може да разгърне напълно своите макар и ограничени дезинфекционни свойства. След измиване на зъбите не приемайте никаква храна преди лягане.

Сутрин и вечер изплаквайте зъбите с вода за уста, напр. листерин. Тя, разбира се, не може да замести четката за зъби, но помага за минимизиране количеството на бактериите в устната кухина.

Не пренебрегвайте почистването с четка за език. До 60% от бактериите в устната кухина се събират върху езика!
Посещавайте редовно своя лекуващ зъболекар и провеждайте професионално почистване на зъбите всеки 6 месеца.

Пародонтитът – причина за многобройни заболявания?