Лечение на гингивит


Навременно предотвратяване появата на гингивит

Кървене на венците? Отпечатък от захапката в ябълка го доказва. И рядко причината е в погрешната техника при миене на зъбите. Въпреки това е рисковано да игнорираме този факт, тъй като зад това нерядко се крие гингивит (възпаление на венците), който, ако не бъде лекуван, може да доведе до пародонтит с възпаление на зъбно-челюстния апарат и загуба на зъбите. Това, което много хора не знаят, е, че спадат към онези 80% от българите, които са засегнати от това заболяване, тъй като гингивитът рядко протича болезнено. Всяко възпаление на венеца, което не отшумява след най-много седмица, за зъболекаря попада в категорията “гингивит”.

Как възниква гингивитът?

Няма заразна флора в устната кухина без полезни бактерии. Въпреки това, когато устната хигиена бъде занемарена, те се размножават и засягат венеца посредством агресивни продукти, възникващи вследствие обмяната на веществата като токсини (отровни вещества) и киселини. Резултатът е подуване, зачервяване и кървене дори при съвсем леко докосване. За съжаление именно пушачите сравнително късно разпознават гингивита, тъй като при тях отсъства полезният предупредителен сигнал: тяхната лигавица най-често е лошо кръвоснабдена.

Последици от гингивита

Зачервяването на венеца е намаляло? Това не е непременно причина за по-малка бдителност, тъй като без провеждане на лечение, венецът се отдръпва и накрая оголва зъбната шийка. Наред с това хроничните възпаления на венеца предизвикват зъбобол и интензивна неприятна миризма от устната кухина. В най-лошия случай под венеца се събира гной или възпалението засяга и лигавицата на устната кухина (гингивостоматит). А когато плаката попадне в сулкуса – бразда между зъба и венеца с дебелина от 1 до 2мм – се образуват венечни джобове: Гингивитът се е разрастнал до пародонтит. Изглежда Ви като лош сценарий? Действайте, преди нещата да са стигнали толкова далече. Започнете лечение на гингивита и вземете необходимите мерки.

Правилната профилактика

Четкате зъбите си продължително време и използвате конец за зъби? Похвално. Въпреки това някои хора са по-застрашени от други: при тях дори съвсем леки наслагвания от плака стават причина за възпаления. Фактори, които благоприятстват появата на гингивит:

 • недостатъчно количество слюнка
 • дишане през устата
 • нездравословно хранене
 • oтслабване на имунната система
 • диабет
 • пушене
 • психическо натоварване
 • хормонален дисбаланс при бременност

Колко здрави са Вашите венци? Най-малко два пъти в годината провеждайте преглед при зъболекар и инвестирайте редовно в професионално почистване на зъбите. Не пропускайте и консултацията със специалист по следните въпроси: Как най-оптимално да почиствам зъбите си в домашни условия? Кои пособия като конец за зъби, интердентални четки или четка за език са най-подходящи за мен? Тестът с оцветяващи таблетки пък показва, дали техниката на четкане е правилна: плаката се оцветява в интензивно червен цвят.

Диагнозата: Гингивит или пародонтит? При поставяне на диагноза и изследване на причинно-следствените връзки пародонтолозите в дентална клиника Дентапрайм се основават на различни методи като например:

 • пародонтален скринингов индекс (PSI)
 • обстойна диагностика и пародонтален статус
 • ентгенологични изследвания
 • микробиологичен бърз тест

В процеса на напълно безболезнените предварителни изследвания липсва една фина сонда: Браздата между зъба и венеца е по-дълбoка от 2-3мм? Евентуално е започнало развитие на пародонтит. В допълнение с помощта на специален тест се проверява, дали наличното количество слюнка е достатъчно или е под нормата и благоприятства развитието на гингивит.

Лечение на гингивит

Обучен специалист почиства основно зъбите и венците, както с машина, така и с ръчни инструменти. След това полира повърхността на зъбите, за да ги обработи с флуорен лак с цел избягване натрупването на нови наслагвания. Ако възпалението е в по-напреднал стадий от първоначално очакваното, към конвенционалното лечение се добавя и използването на лазер: Когато повърхността на зъбния корен е почистена и плаката отстранена, лазерът дезинфекцира посредством съвсем тънък лъч венечните джобове и по този начин възпрепятства по-нататъшното развитие на пародонтит.

Плаката, която е основа за изхранване на бактериите, се втвърдява и превръща в зъбен камък, който може да бъде отстранен единствено от зъболекар. Отдайте се на процедурата по отстраняване на зъбен камък, която включва също полиране и флуоридиране на зъбите. Успехът на професионалното лечение на гингивит: След няколко седмици гингивитът отшумява. Радвайте се – Вашите венци вече са здрави.