Лазерно лечение на меките тъкани


Безкрайно много манипулации по време на челюстно-хирургично и ортопедично лечение за пациента са свързани с болка или неприятни усещания. Отварянето или затварянето на венеца при различни манипулации като лечение на пародонтит и кореново лечение спадат към онези интервенции, които пациентите посрещат със смесени чувства. Лазерната терапия на меките тъкани е смислена алтернатива на това за всички пациенти, като работата с лазер изпълнява не само чисто хирургични цели.

Основните функции на лазера

За да разберем как лазерната терапия на меките тъкани може да бъде от полза за отделния пациент, е необходимо първо да се запознаем с принципа на функциониране на лазера. Лазерът е светлинен и енергиен източник, който обединява светлинни лъчи с една и съща дължина на вълната. Лазерът излъчва голямо количество енергия и има редица предимства, зависещи от вида на тъканта, към която се насочва лазерният сноп. Наред с лазерите за лечение на меките тъкани в денталната медицина намират приложение и лазерите за лечение на твърди тъкани, чиято цел по-скоро е отстраняване на вредна материя. Лазерната терапия на меките тъкани има друго предназначение. Тя се използва при различни интервенции в областта на устната кухина и челюстната кост и посредством топлината и енергията, които освобождава предизвиква други ефекти.

Хирургичният срез при лазерна терапия на меките тъкани

В модерните дентални клиники вече стана обичайна практика в зависимост от вида на предприеманите интервенции да се предпочита лазерът пред класическите хирургични инструменти. Именно когато се налага срязване на венеца или друга мека тъкан, за да се избегнат евентуални рискове от възпаления и други проблеми, лазерът е разумната алтернатива на хирургичните инструменти. Лазерната терапия на меките тъкани позволява извършването на внимателен разрез на венеца, при който болката за пациента е много по-слаба от тази при класическа хирургична интервенция.

Стимулиране процеса на заздравяване с лазерна терапия на меките тъкани

Още по-често е приложението на лазерната терапия на меките тъкани в случаите, когато денталното лечение вече е приключило и се цели бързо затваряне на раната и оптималното й заздравяване. В случая енергията, излъчвана от лазера, предизвиква разтопяване на тъканта около разреза, като по този начин се ускорява срастването на наранените меки тъкани. Така класическото зашиване на отворени рани в областта на устната кухина става излишно, тъй като меките тъкани по съвсем естествен начин се затварят от самосебе си. Това спестява провеждането на контролни прегледи и неприятното вадене на конците.

Стимулиране на естествените оздравителни сили

Не на последно място лазерната терапия на меките тъкани намира приложение при вече зарастнали рани, където с нейна помощ се активират оздравителните сили на човешкия организъм. Посредством насочване на малка доза лазерно лъчение към засегнатите места се стимулира кръвоснабдяването и лесно се отстраняват възпаления или кръвонасядания. По този начин чрез външна намеса се гарантира положителният завършек на процеса на зарастване на раната, който в идеалния случай е започнал чрез извършване на малък почти безболезнен прорез в кожата с лазер. В комбинация с лазер за твърди тъкани чрез лазерна терапия на меките тъкани могат да се извършват редица дентални интервенции: лечение на пародонтит, отстраняване на кариес или провеждане на алтернативни мерки за кореново лечение.