Екстракция на мъдреци


Отстраняване на мъдреци

Мъдреците Ви създават проблеми? Причините за това са най-различни. Дали поради липса на място или поради редуцирана активност в процеса на развитие на корена, тези зъби не успяват да се вместят в зъбната редица.
Съответно възникват и различни проблеми, които могат да бъдат диференцирани в два различни стадия:

  • зъбът е частично счупен и е видим в устната кухина, но не е част от зъбната редица
  • зъбът не се вижда, тъй като е покрит от кост или от венеца

Какво причиняват мъдреците…

Проблемният мъдрец може да окаже стимулиращо въздействие върху процеса на формиране на кариес: ако не е на мястото си, той често не може да бъде почистван основно, в резултат на което и съседните зъби са засегнати от кариес. Наред с това частично счупени мъдреци причиняват непрекъснати възпаления на венеца, които в крайна сметка водят до деградиране на поддържащата зъба структура. В допълнение около зъбната корона може да се появят болезнени възпаления със своите типични, почти недостъпни венечни джобове. Възпалени възли? В този случай единствено зъболекар може да предотврати възникването на по-нататъшни усложнения.

Ако мъдрецът все още е покрит от кост или от венеца, често се появява фоликулярна киста. Зъбът не може да бъде спасен и бива отстранен заедно с кистата. Мъдреците в долна челюст често са със своенравен характер: корените им растат в неправилна посока и притискат корена на съседния зъб, което води до разграждане (резорбция) на корена. В такива случаи единствено отстраняване на мъдреца може да запази здравето на останалите зъби.

Кога мъдреците могат да останат…

Наложително ли е мъдреците да бъдат извадени? Не непременно. Разполага ли челюстта с достатъчно място за безпроблемното им развитие? Или пък се касае за оскъдно пространство, изискващо челюстно-ортопедично лечение, което значително би се улеснило, ако мъдрецът бъде изваден? И заслужава ли си вече повредени кътници и предкътници да бъдат поддържани от мъдреци?

На тези и други въпроси отговор дава панорамният рентген, който предоставя информация за формата и положението на мъдреците, за тъканни изменения в областта на мъдреците, както и за засегнати от мъдреца съседни зъби. Ако се касае за счупен зъб с нормално вграждане в зъбната редица, зъболекарят лекува възпалението и почиства зъбния джоб. След около три дни възпалението вече се е уталожило и следва освобождаване на зъбната корона от венеца. Могат да бъдат запазени и мъдреци, които изцяло са вградени в костта и не предизвикват проблеми, но само при условие, че рентгеновите снимки не показват изменения на тъканта около тях.

Как функционира отстраняването на мъдреци

При необходимост от екстракция на зъба съществуват две възможности: частично счупен мъдрец с видима корона най-често се отстранява посредством обикновена екстракция. Изцяло ретинирани (несчупени) зъби се отстраняват оперативно под местна упойка. При пациенти, изпитващи страх от зъболечение, това може да се извърши и в условията на аналгоседиране.

Малък разрез във венеца открива пътя към зъба. Когато венецът е отворен, ние отстраняваме надлежащата челюстна кост. С помощта на специални инструменти мъдрецът се екстрахира изцяло или на части. Следва почистване на раната и зашиване на венеца. Всичко, което Вие трябва да направите, е след 7-10 дни да ни потърсите отново за отстраняване на конците.

Добре е предварително да знаете, че след екстракция на мъдрец, в зависимост от вида на лечението, съществува голяма вероятност за оток на раната. В този случай влажните компреси водят до известно облекчение. През първите дни възниква трудност и при приемане на течности и храни. Помогнете на тялото си в процеса на заздравяване на раната, като приемате леки храни и избягвате употребата на кофеин и цигари. Миене на зъбите? Разбира се, но внимателно.